Kaikkeen tottuu

Aloittipa mitä tahansa liikuntaa, se tuntuu aluksi pieneltä shokilta. Ensimmäiset pari viikkoa menee pelkästään siinä, että tottuu liikunnan aiheuttamaan rasitukseen. Olipa kyseessä kestävyyttä tai voimaa vaativa laji. Kuntosali harrastamisessa paikat kipeytyvät ja ovat jäykät jonkin aikaa, mutta jos alkujärkytyksestä pääsee ylitse salilla on oikeastaan aika hauskaa. Valitettavasti pyrimme laiskottelemaan aina ja kaikkialla, jos harjoittelun jättää tuntuu siltä että olisi palannut takaisin alkuun.

Millaisia määriä tulisi tehdä, että jotain kehitystä tapahtuisi? Jos mitään ei tee kasvaa vain takamus. Kuulema jo kaksi kertaa viikossa on riittävästi, jotta kehitystä tapahtuisi. Kolme on oikein hyvä, jos mennään siitä ylitse tuskinpa ollaan enää aloittelija tasolla.

Toisin kuin kestävyyslajeissa, saliharjoittelussa pidempi aika ei juurikaan hyödytä. Kun lähdetään hakemaan voiman kehitystä, tarkoitus ei ole tehdä koko ajan pidemmelle meniviä sarjoja vaan tehdä lyhyempiä suorituksia yhä suuremmilla vastuksilla. Saliohjelma jota tällä hetkellä teen on tehty noin tunnissa, riippuen millaisia taukoja pitää tai jääkö suustansa kiinni. Se että ohjelma on aina sama auttaa suunnittelmaan ajankäyttöä paremmin. Hiihtämään lähtiessä ei aina tiennyt kestikö lenkki sen tunnin vai kaksi tuntia, vaikka hiihtikin samaa reittiä. Saliharjoittelussa huono päivä ei lisää käytettyä aikaa. Jos ei vain kulje, sitä on puhki nopeammin ja kotiinlähtö on edessä aikaisemmin. Hyvänä päivänä saattaa tehdä vähän ylimääräistä tai käyttyä vähän enemmän aikaa loppu verryttelyyn. Joka tapauksessa kuntosalilla käyminen on helposti aikataulutettavaa toimintaa.

Kolme kertaa viikossa salilla vie elämästä noin viisi tuntia viikossa. Paljonko käytämme aikaa elämästämme kaikkeen muuhun, jopa haitallisiin asioihin? Se on kummallista että meidän on toisinaan vaikea löytää sitä paria tuntia aikaa hyvinvointia ja terveyttä lisääviin asioihin, mutta meillä on aikaa istua 30 tuntia tv:n tai tietokoneen ääressä. Kirjoitan tässä omasta puolestani, minulla ainakin menee turhan paljon aikaa sellaiseen mistä ei ole minulle mitään hyötyä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maksettua lenkki seuraa.

Kadonnutta hyvinvointia etsimässä

Se on miehestä kiinni jos ei suksi luista.