Mihin sadepäivänä?

Kaikki kotona ja kurakelit ulkona, minne sitten? Yksi tutustumisen arvoinen matalan kynnyksen laji on yllättäen kiipeily. Vaikka lajilla on ollut vähän extreme lajin leima, se sopii kuitenkin useimmille. En tarkoita, että jokaisen tulisi aloittaa kalliokiipeilyä soolona (ilman varmistusta). Turvallisin tapa aloittaa lajiin/lajeihin tutustuminen kiipeilykeskuksissa. Lappeenrannassa kiipeily voi harrastaa Bouldersaimaan kiipeilykeskuksella. Aloittamisen suurin kynnys on paikalle tuleminen. Moni jättää kiipeilyn kokonaan kokeilematta erilaisista syistä. Akrobaatti tai atleetti ei tarvitse olla, alkuun pääsee tikapuu tasoisella kiipeämisellä.

Kiipeilyä voidaan jakaa useampaan lajiin on sisäkiipeilyä, boulderointia, jääkiipeilyä, ulkoseinät, kiipeämistä leedaten yms. Tutustutaan nyt peruskiipeilyyn. Aluksi ei tarvita muutakuin sisäliikunta välineet. Omia kenkiä alkuun ei tarvitse hankkia, kiipeilykengät on siinä 100€ molemmin puolin. Useimmat keskukset vuokraavat kenkiä noin 3€ hintaan. Ensimmäisen kiipeilykerran hinnaksi tulee 13€ jos otat kengät ja kiipeilyn. Aloita rauhallisesti aloittelijoiden seinältä käyttäen kaikkia otteita. Kiipeilyn yksi hienous on siinä, että sen saa tehtyä aina haastavammin. Seinän vaikeusasteesta puhutaan greidinä, helppo seinä on 3 ja vaikeimmat mahdolliset ovat 9:sää. Erilaiset reitit tehdään  tietyn värisiä otteita käyttäen. Reitin alku on merkitty lapulla, joka kertoo istumalähtöstä, muotojen ra reunan käytöstä. Vihreät ovat kaikista helpoimmat, sitten tulee lila, keltainen ja vaikeampia en ole vielä yrittänytkään. BoulderSaimaan henkilökunta on asiansaosaavaa ja vastaavat kaikkiin kysymyksiin mitä kiipeilystä mietityttää.

Boulder seinät eivät ole hirvittävän korkeita ja niissä kiipeillään ilman varmistuksia. Laskeutuminen tapahtuu, kiipeämällä vähän alaspäin ja pudottautumalla hallitusti. Kiipeily sopii harrastuksena myös lapsille, jos he eivät ole väkisin mukana. Jos lapsi innostuu kiipeilystä, siitä voi erinomainen harrastus vaikka koko perheelle. Tietyt reitit eivät onnistu, pituudesta johtuen mutta kukaan ei ole arvostelemassa miten kiivetään. Tärkeintä on säilyttää liikkumisen ilo. Toista kiipeiliää siteeraten "tämä on hyvä paikka nöyryyttää itseään." Haastetta todellakin saa, kun siirtyy väreissä eteenpäin. Seiniä on paikan päällä joka tasoisia ja eri suuntiin kallistuvia. Yhdellä kerralla ei välttämättä jaksa kiivetä kaikkia itselle sopia reittijä loppuun. Yhden tunnin jälkeen, kädet ovat jo sen verran väsyneet että seinämässä kiinnipysyminen menee vaikeaksi. Tuntuman kiipeilyyn saa jo muutaman kerran jälkeen, mutta viikkojen tauko kostautuu. Kiipeily tekniikka pysyy muistissa, mutta kiipeilyyn käytettävät lihakset heikkenevät nopeasti ilman harjoitusta.

Yläköysirata

Tätä ei saa kiivetä ilman valjaita. Seinällä on neljä linjaa, joista kaksi on itsevarmistavia ns. jojoja. Itsevarmistavaan laitteeseen kiinnittäydytään laittamalla sulkurengas valjaisiin kiinni. Laite vetää jonkin verran ylöspäin, mutta ei paljoa. Kun on päässyt ylös, laitteen varaan täytyy vain heittäytyä. Laite toimii vähän niinkuin turvavyö, eli se jarruuttaa vain jos sitä nykäisee riittävän lujaa esim. putoamalla. Ensimmäinen laskeutuminen tuntuu pelottavalta, mutta laite pitää kyllä. 

Suosittelen kiipeilyä lämpimästi ja parasta on jos sitä pystyy kokeilemaan useamman kerran. BoulderSaimaan tarkemmat hinnat ja kartta löytyy tästä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kadonnutta hyvinvointia etsimässä

Maksettua lenkki seuraa.

Se on miehestä kiinni jos ei suksi luista.