Kipua ja kymmen kilometrin juoksuohjelma

Valitettavasti tuntuu siltä, että juokseminen tai lenkkeily on suurin piirtein fyysisesti vaarallisin harrastus ihmiselle. Aloittaa pitäisi kevyesti, eikä matkaa/nopeutta saisi kasvattaa kuin tietyn prosenttimäärän viikossa. Huonot jalkineet, juoksutapa, terveydentila ja suurinpiirtein kaikki mahdollinen vaikuttaa siihen telooko itseään. Viikossa ainoa muutos, mitä lenkkeilyllä olen saanut aikaiseksi on polvien kipeytyminen. Yksi syy miksi lenkkeily tuntuu aiheuttavan eniten kipuja verrattuna muuhun, on se helppous. Tuskinpa mikään muu laji on periaatteessa niin helppoa. Avaat oven ja laitat jalkaa toisen eteen ja se on siinä. Sitten istutaan kotona koneen ääressä polvet turvonneina ja mietitään mikä meni vikaan.

Yksinäiselle lenkkeilijälle käy helposti niin, että tekee jotain liikaa tai väärin ja kipujen takia toiminta lakkaa. Kuinka aloittaa riittävän kevyesti? Netistä löytyy erilaisia ohjelmia erilaisille ihmisille. Osoitteessta http://www.pori.fi/material/attachments/vapaa-aikavirasto/liikunnanohjaus/5twOyf7LV/juoksuohjelma_11vkoa.pdf löytyy erittäin hyvä 10 kilometrin juoksuohjelma, joka sopii vasta-alkajalle. Ohjelma tuntuu sopivan myös koko perheelle, jos urheilukenttä sattuu olemaan sopivan välimatkan päässä. Tosin pari vuotiaalle vanhempien juokseminen aiheutti kaiketi tunteen siitä, että he aikoivat karata.Pidemmätkin matkat varmaan onnistuvat vaunujen kanssa.

Jos juokseminen on liian kivuliasta kannattaa miettiä vaihtoehtoja. Frisbee golf on mukava vaihtoehto, jossa huomaamatta saattaa kiertää pidempääkin lenkkiä. Aloittamis kynnys on erittäin matala, jos saa välineet lainattua tai hankittua. Omat kiekot eivät myöskään maksa liikoja hinta vaihtelee 8-15€ välillä. Omat lähimmät radat voi löytää vaikkapa täältä http://frisbeegolfradat.fi/rata/kuhmoinen

Tekipä mitä liikuntaa hyvästä on lepopäivät yritettävä muistaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maksettua lenkki seuraa.

Kadonnutta hyvinvointia etsimässä

Se on miehestä kiinni jos ei suksi luista.